În cadrul unei conferință de presă, Procurorul-șef sunspendat al PA, Viorel Morari a demonstrat legături strânse dintre Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo prin soția Procurorului General care este beneficiară finală a unor firme care au legături cu așa zisul „Raiderul Numărul 1 din CSI”.

Viorel Morari a demonstrat în timpul unei conferință de presă că pe site-ul oficial ucrainean, la categoria informație despre firma "ВЕРЛОК ДЕВЕЛОПМЕНТ ІНК”, drept beneficiar final apare numele „КУРДОВА ТВЕТАНА, Молдова., Молдова, МІСТО КИШИНІВ, ВУЛИЦЯ ФЛОРІКА НІЦА, БУДИНОК 7/1, КВАРТИРА 34”(Curdova Tvetana ar fi soția Procurorului General, Alexandr Stoianoglo).

Despre „Verloc Development INC”, scria RISE.md în luna octombrie a anului trecut (2020) următoarele: 

„Verloc Development Inc. este o firmă ucraineană înființată în 2009 de către o firmă cu același nume înregistrată în paradisul fiscal Belize. Compania-mamă, off-shore-ul Verloc Development Inc. a deținut acțiuni la Moldindconbank, bancă controlată în acea perioadă de Veaceslav Platon și ulterior implicată în schema prin care, în perioada 2010-2014, 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost spălați prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”.

În 2009, Verloc Development Inc. din Belize îi transferă companie-fiice din Ucraina, acțiunile deținute la Moldindconbank. Doar că, în 2018, Verloc Development a pierdut pachetul de 4,52% de acțiuni. S-a întâmplat după ce, în 2016, Banca Națională a Moldovei (BNM) a constatat că un grup de acționari afiliați lui Platon, printre care și Verloc Development, au acționat concertat și au ajuns să dețină 63,89% din acțiunile băncii, fără a avea permisiunea BNM. Atunci BNM le-a cerut acționarilor să-și vândă cotele, însă pentru că aceștia nu s-au conformat în termenii stabiliți, acțiunile lor au fost anulate. Din 2009, asociată unică a Verloc Development Inc. este Aliona Staşevskaia, o apropiată a lui Platon care, în perioada 2003-2013, a fost membră a Consiliului de administraţie al Moldindconbank.”

După aceste declarații, Viorel Morari susține că astfel se demonstrează incapacitatea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo de a asigura un proces echitabil și corect în raport cu Veaceslav Platon.




Carolin Minciuc