Președintele Dodon a decis că îi priește mai bine să conducă de la Condrița procesele din R. Moldova. Săptămâna trecută, a invitat reprezentanții mass-media pentru a „dialoga” pe viu, la aer liber, de unde, de regulă, începând cu anul 2020, transmite săptămânal, prin emisiunile sale electorale „Președintele răspunde”, mesaje deformate, manipulatorii și, deseori, cu atac individualizat asupra eventualilor concurenți electorali.

De această dată, și-a propus o dată în plus, să arate că el este stăpânul și gospodarul care face parte și împarte, printre mesaje și replici, daruri – sticle cu alcool, pentru îmbătarea presei de aici.

Printre altele, în timpul comunicării cu jurnaliștii, a insistat precum că el, președintele Dodon, a luptat și luptă timp de doi ani și jumătate cu regimul lui Plahotniuc. Deși, din imagini bine cunoscute, se vede că, încă acum un an, mai trecea pe la sediul luxos al lui Plahotniuc pentru o nouă „leafă la kuliok”. Asta-i luptă, nu glumă…

Săptămâna aceasta, Dodon a decis că reședința de la Condrița este locul potrivit pentru a-l întâmpina pe „președintele Transnistriei”, cum l-a numit el, și pe asistenții acestuia, pentru a umili statul R. Moldova în ajun de ziua Constituției.

Printre subiectele anunțate ca fiind discutate cu „omologul” său de peste Nistru, Dodon a invocat și tematica bancară. La „șezătoarea” de la Condrița, de partea dreaptă, peste un membru al guvernului, responsabil de tematica reintegrării, a fost plasat și guvernatorul BNM.

Deși BNM a avut mereu o poziție clară și simplă în această privință: legislația trebuie respectată, entitățile bancare din stânga Nistrului trebuie să se înregistreze și să fie licențiate pentru activitățile lor exact ca și toate celelalte entități bancare, iar leul trebuie să fie moneda oficială și în stânga Nistrului. Și, respectiv, dispar mai multe teme de discuții.

Aceste prevederi nu sunt pe placul multor reprezentanți ai regimului de la Tiraspol. Și, de la un timp încoace, președintele R. Moldova, Igor Dodon, încearcă să influențeze și să intervină peste competențele BNM. În nenumăratele „ședințe de lucru”, sub patronajul acestuia, le-a promis că le oferă celor din stânga Nistrului altfel de tratamente decât prevede legislația R. Moldova.

Și de această dată Dodon și Krasnoselski au declarat că, la Condrița, s-a convenit să fie rezolvată problema cardurilor bancare, a plăților și alte aspecte, dar fără a fi respectată poziția de altădată a BNM, bazată pe Lege.

Cele convenite de cei doi „prezidenți” (precum pretinde anticonstituțional Dodon) nu pot fi realizate decât dacă BNM încalcă legislația bancară, iar angajații BNM sunt expuși la riscuri iminente de a fi responsabilizați pentru consecințele acestor înțelegeri ale „cuplului de președinți”.

În plus, regiunea este cunoscută și are un istoric legat de circulația unor mijloace de proveniență dubioasă, precum și de minăritul de cryptos, active virtuale, care poate facilita legalizarea la nivel internațional a unor mijloace financiare obținute ilegal. Apropo, afaceri în care prietenul lui Dodon, Igor Chaika, ar avea interese directe, anume în stânga Nistrului.

Bazându-se pe prevederile legale, care asigură independența instituțională a BNM, Guvernatorul ar fi putut ignora invitația de a se expune la această întrevedere la Condrița. Cel puțin atâta timp cât din partea celor de la Tiraspol nu există nici o deschidere de conformare la regulile internaționale de supraveghere a activităților bancare.

Prin prezența sa, Guvernatorul a lăsat să se înțeleagă că are o deschidere pentru rezolvarea unor situații, generate de caracterul ilegal (dacă ne conducem de legi) al activităților pretins bancare din stânga Nistrului. Iar presiunile și insistența președintelui Dodon trebuie analizate și prin prisma interferențelor și influenței deciziilor BNM (celor care urmează).

Dodon adună tot mai des lume la Condrița, prezentând-o drept o afacere de familie. De fapt, el percepe și statul R. Moldova ca pe ceva privatizat deja de „gospodarul de la Sadova”, care s-a mutat la Condrița.

Inițiativa lui Dodon, din ziua adoptării Constituției, pentru a înființa o comisie de revizuire a Constituției – pare a fi o nouă provocare aruncată societății, dar și o nouă încercare de a-și impune propriile interese, de familie, precum și ale altor centre de unde i se comandă lui Dodon, după un model preluat de la idolul acestuia din estul nedemocratic.

Pe de altă parte, kulioacele cu daruri rămase săptămâna trecută, neluate de unii reprezentanți ai presei, trebuia împărțite cuiva… Iată că Dodon a găsit soluția. El împarte bunuri și bunătăți din R. Moldova celor care-și doresc ca statul R. Moldova să dispară cât mai repede. Le împarte la kuliok… Ca în electorală, în care miza lui e de a nu-și pierde gospodăria, întreținută din bani publici.

Autor: Veaceslav Negruța/Gazeta de Chișinău

Vezi și: Dacă Krasnoselski este „președinte”, cine este Igor Dodon?