Inițiativa de fuzionare a Universității de Stat din Moldova și Universității Tehnice din Moldova lansată recent, este o încercare de a „conserva” ceea ce trebuie reformat din temelie, susține Ion Bulgac, președintele organizației de tineret a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, CUB Junior.

Bulgac menționează că reforma universitară în varianta guvernării este o reformă a ștampilelor și nu rezolva în esență problema calității actului de predare și a numărului tot mai mic de studenți care decid să-și facă studiile în instituțiile de învățământ superior din Moldova.

„Tinerii pleacă din Moldova nu pentru că domnul Șarov și domnul Bostan au două ștampile aparte și nu una comună, ci pentru că nu reușim să ținem pasul cu ritmul de dezvoltare pe care îl au țările vecine și pentru că pierdem, zilnic, concurența cu ele”, a spus Ion Bulgac.

Președintele CUB Junior pledează pentru atragerea investițiilor, dezvoltarea parteneriatelor publice-private și valorificarea deschiderii instituțiilor comunitare europene cu scopul de a crea cea mai modernă și puternică universitate din Europa de est.

„Putem, oare, să ne imaginăm că avem în anul 2030 cea mai modernă și puternică universitate din toată Europa de est? Eu zic că da! Un asemenea proiect ar însemna o schimbare de paradigmă. Un asemenea proiect ar însemna curaj și ambiție, un mesaj extraordinar de important, care le lipsește tuturor celor care pleacă”, a subliniat Ion Bulgac.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu