Chiar dacă coordonatorul Plahotniuc nu mai este de ceva timp pe plaiurile mioritice, iar revenirea/readucerea sa se lasă așteptată, urmașii săi sunt aici, bine-mersi, în aceleași funcții sau chiar promovați din momentul când a plecat făuritorul statului mafiotic.

Toate personajele crescute de Plahotniuc s-au orientat în timp și spațiu, iar acum iau decizii elaborate și fabricate ca pe vremea coordonatorului și după tipicul lui, ocolind Legea.

Ziua de luni, 20 iulie 2020, a început ca de obicei agitat. Brusc, a apărut o ședință de guvern neplanificată, iar motivația oficială urma să vină în după-amiaza aceleiași zile, când trebuia să aibă loc ședința parlamentului, la fel de subit anunțată de guvernare. Cu un singur scop: să fie discutată moțiunea de demisie a guvernului. Guvernul, de dimineață, s-a văzut obligat să bage pe sub masă niște proiecte care să le asigure un confort anumitor acționari ai acestui stat mafiotic.

Un astfel de proiect de modificare a patru legi a fost băgat în ședința guvernului fără a se cunoaște autorul lui. Și chiar dacă vizează legi importante pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, proiectul nu a fost înaintat de Ministerul Justiției și de autoritățile responsabile direct de acest domeniu. Un domeniu sensibil pentru grupările politico-oligarhice.

Nu au fost consultați nici acei experți de la MoneyVal, Consiliul Europei sau de la Banca Mondială care au participat la elaborarea Legii 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, la care se bagă modificări.

Pentru ce să le încurce aranjamentele și planurile de a vicia o lege care și așa nu e aplicată eficient? Și nu pentru că e proastă legea, ci pentru că astfel de legi sunt contrare interesului statului mafiotic, unde acționari sunt președinți, deputați, politicieni și oligarhi cu interese majore de a-și proteja activele obținute ilegal.

În esență, aceste modificări anunță o nouă etapă de preluări de afaceri de la cei care au deținut până acum controlul asupra statului mafiotic. A venit timpul altora să gestioneze activele extrase din R. Moldova.

Evident, este vorba de o gestionare deja în interesele următorului (par)venit cu drept de extragere de foloase, și nicidecum în interesul R. Moldova. Iar interesul RM ar fi recuperarea activelor extrase și obținute drept urmare a mai multor fraude, inclusiv în sectorul bancar și cu miliardele din BNM.

Aceste modificări zădărnicesc de fapt recuperarea banilor fraudați, transmițând dreptul de folosință de la foștii la actualii coordonatori, printr-un altfel de atac raider.

E curios că nimeni dintre miniștri sau șefii acestora nu și-a asumat rolul de autor sau prezentator al făcăturii în ședința de guvern sau în parlament. Rolul a fost delegat unei persoane care nu este nici funcționar public, nici persoană cu demnitate publică. Adică unei persoane care are rolul de sfetnic. Ministerul Justiției a fost informat că „proiectul este expertizat pozitiv de către Ministerul Justiţiei”, deși rolul ministerului este altul decât a expertiza inițiative legislative anonime.

Nici CNA nu a fost întrebat, și nici opinia Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor nu contează, deși Republica Moldova este în monitorizare dură din partea MoneyVal pentru neconformare cronică anumitor reguli și angajamente asumate anterior. Chiar și Comisia juridică, numiri și imunități zice că „proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi” pentru a fi susținut spre adoptare în prima lectură…

Întrebările rămân deschise: cum a ajuns un proiect anonim să fie trecut în doar câteva ore prin guvern, prin comisii și adoptat în prima lectură de majoritatea aleșilor poporului?

Cine stă în spatele acestui proiect de modificare și subminare a Legii privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului? Interesele cui le reprezintă Parlamentul RM?

E posibil așa ceva fără o coordonare și aprobare prealabilă cu președintele Dodon, care deține controlul total nu doar asupra consilierilor săi de pretutindeni, dar și asupra aleșilor care pretind că sunt ai poporului?

Sau prevalează interesele, dictate de raideri cu experiență internațională, de a interveni în forță în legislația nouă care împiedică practicarea vechilor deprinderi. Nu cumva kuliokul rămâne soluția universală?

S-ar putea să aflăm în curând răspunsurile la aceste întrebări, poate mai degrabă decât va fi votată legea în lectura a doua în parlament. Dar nu suntem siguri. Pentru că statul mafiotic este o construcție care nu se conduce de Lege. Se știe după ce legi se conduce…

Autor: Veaceslav Negruță

Vezi și: Democratul Nicolae Ciubuc oligarhizează vinificația din Republica Moldova

Sursa: Gazeta de Chișinău