Rusia a anunțat cu mare fast că va fi prima țară din lume care va aproba un vaccin împotriva Covid-19. Numai că acest anunț trebuie luat nu cu un praf, ci cu un pumn de sare.

De la începutul pandemiei, cercetătorii din toată lumea fac eforturi uriașe pentru a veni cu un vaccin împotriva noului tip de virus. Și progrese s-au făcut, într-adevăr, numai că toți experții susțin că sunt slabe speranțe ca acest vaccin să apară anul acesta.

Ar fi nevoie de o minune, dar, chiar și așa, urmează apoi proceduri de aprobare și omologare, care durează foarte mult. În toată această cursă contracronometru, Rusia anunță că e prima țară care va aproba un vaccin contra noului coronavirus.

Și se va întâmpla acest lucru, susține Kremlinul, în mai puțin de două săptămâni, adică în luna august. Vaccinul, susțin rușii, e dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova și ar putea fi aprobat pe 10 august sau chiar mai devreme.

Iată de ce trebuie să fii sceptic.

Rusia se laudă că vine cu un vaccin, dar chiar așa să fie?

Oficialii din Rusia susține că primii care vor beneficia de vaccin vor fi cei din prima line a luptei cu pandemia de coronavirus, după cum scrie CNN.

„Este un moment Sputnik (n.red. – referire la lansarea primului satelit de către URSS, în 1957). Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este și cu acest vaccin. Rusia va fi acolo prima”, susține Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea privind vaccinurile rusești.

Numai că un astfel de anunț trebuie tratat cu scepticism. Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale. Așaar, alți specialiști nu-și pot da cu părerea dacă acest vaccin e sigur și eficace. La mijloc ar putea fi, de fapt, presiunea politică din partea Kremlinului.

Putin vrea ca lumea să creadă că țara sa este o forță inclusiv în domeniul științific, chit că realitatea e alta. Mai mult, presupusul vaccin nu a fost testat suficient pe oameni încât să se poată dovedi că este într-adevăr util.

Moscova stă la pândă

Și ar mai fi un aspect de luat în seamă. Îți spuneam, recent, cum Rusia caută să pună mâna pe vaccinul dezvoltat de alte țări cu ajutorul hackerilor. BBC scria că infractorii cibernetici, mulți dintre ei sprijiniți de Moscova, încearcă să intre în posesia cercetărilor privind vaccinurile legate de COVID-19 din Canada, Statele Unite şi Marea Britanie.

Sau, mai direct spus, încearcă să fure datele legate de progresele care se fac.

Raportul, la care au lucrat experți din SUA și Canada, arată că e vorba de grupul de hackeri APT29 (Cozy Bear). Aceștia lucrează pentru Serviciile ruse de Informații, cred experții occidentali. Moscova a negat aceste acuzații și a spus că nimeni nu a încercat să fure vreodată aceste secrete.

Din acest punct de vedere și nu numai, anunțul Rusiei trebuie privit cu neîncredere. Pentru că s-ar putea să fie o laudă fără niciun fundament.

Autor: Playtech.ro/Ciprian Ioana

Vezi și: 32 de mercenari din trupele ruse private Wagner reținute în Belarus