Moldova se scufundă din ce în ce mai mult în abisul represiunilor politice. După politicieni, a venit rândul jurnaliştilor. Zilele trecute în presa moldovenească au apărut informații despre perchezițiile PCCOCS-ului în comun cu SIS și Serviciul de Protecție Internă al MAI, desfășurate în apartamentul și mașina privată „a unei persoane care efectuează acțiuni intenționate legate de propagandă de război, incitare la ură, discriminare pe criterii naționale, etnice, rasiale sau religioase.” Ulterior s-a dovedit că această „persoană” este redactorul-șef al portalului de știri gagauznews.md și autorul canalului de telegram - «Случайный корреспондент», Nicolai Kostîrkin, scrie Cenzura.MD.

Pentru o mai mare persuasivitate,  a fost publicat un fragment dintr-o conversație telefonică a „persoanei” cu un alt „personaj”. Lucrul sedițios consta în aceea că era vorba despre răspândirea pe rețelele sociale din Rusia informații despre situația din Ucraina și Moldova. În baza acesteia, Procuratura Generală a deschis un dosar penal, precizând: „În cadrul anchetei s-a dovedit că, în condițiile stării de urgență, introdusă în condițiile regionale create de conflictul armat din Ucraina, cu ajutorul canalelor moderne de comunicare, au fost publicate şi diseminate sistematic elemente de propagandă care justificau agresiunea armată din Ucraina”.

Dar Nikolai Kostîrkin, adus la Procuratură, a fost eliberat imedit, chiar dacă trebuia să fie reținut pentru 72 de ore, în calitate de persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni. Adică, autoritățile nu au putut „dezgropa” nimic. Totuși, oricum adevărul rămâne adevăr. În Republica Moldova sunt aplicate filările și interceptarea conversațiilor telefonice. Cât sunt de generale sau aplicate selectiv în raport cu cei mai mari „dușmani ai statului”, rămâne să vedem. Dar judecând după entuziasmul cu care serviciile secrete raportau despre interceptarea conversațiilor telefonice, ei încearcă să obișnuiască societatea moldovenească cu ideea că aceasta este ceva normal într-un „stat democratic”. Apropo, acest lucru indică și despre faptul că publicarea informațiilor despre filarea lui Nikolai Kostîrkin au avut loc înainte de sfârșitul anchetei. De obicei, oamenii legii în general nu dezvăluie așa detalii, sau devin publice abia din momentul  în care se dovedește vinovăția suspectului în infracțiunea care i se incriminează. Așa însă se demonstrează că acestea sunt acțiuni operaționale destul de comune în Moldova și orice cetăţean moldovean sau străin poate fi filat. Așadar, dragi concetățeni, vorbiți mai puține la telefon, altfel pot veni și după voi...

Faptul că în Moldova, goana după jurnaliştii „incomozi” a devenit sistematică, o spun și perchezițiile din casa autorului blogului „Radar politic” Ion Hargel. Este simbolic și faptul că „democrația” moldovenească (președintele Maia Sandu și oamenii din jurul ei nu obosesc să numească Moldova „stat democratic”) în acest caz s-a surpat peste unul dintre foștii lideri ai organizației de tineret a Partidului Democrat Moldova.

Potrivit Cenzura.MD, toate acestea se întâmplă pe fondul represiunilor în masă împotriva politicienilor de opoziție. Fostul șef al statului Igor Dodon a fost arestat și este cercetat. Despre faptul că dosarele penale împotriva lui Igor Dodon, precum și cele împotriva liderilor partidului Șor, pot fi de natură politică, a sugerat chiar și șeful Misiunii UE în Republica Moldova, Janis Mazejks. Ce-i drept, el a declarat despre aceasta în șoaptă. A făcut referire, că investigarea cauzelor penale sunt o chestiune internă a Moldovei, dar indiferent de situație, acestea să nu se transforme în persecuție a opoziţiei politice. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova a fost mai categorică. Ea a respins orice insinuare de corupție și a spus direct că sunt chestii politice. Apropo, pe lângă renumitul „kuliok”, lui Igor Dodon i-a fost aplicată o amendă consistentă și pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe.  Iar aceasta este deja politică pură. La fel ca şi în cazul lui Nikolai Kostîrkin şi Ion Hargel. Ridicarea imunității de deputat lui Ilan Șor și Marina Tauber, este de asemenea cu un caracter mai mult politic.

Apropo, despre „kuliok”. Mai întâi a fost o umplut spațiul informațional cu înregistrări video în care Vlad Plahotniuc îi înmânează lui Igor Dodon un pachet negru cu ceva înauntru. A doua zi, pe atunci liderul blocului ACUM, actualul președinte Maia Sandu acceptă o coaliţie parlamentară cu socialiştii. Apropo, această provocare video a fost organizată chiar de Vlad Plahotniuc. Și nu există un alt „depozitar” al acestor fragmente. În plus, nu se știe ce era în pachetul negru. Poate a fost precedat de expresia „marelui și groaznicului”: „Nikolaich, pleci deja? Poate iai și gunoiul? Tomberonul este lângă parcare...” Glumă…

Tot ceea ce se întâmplă în Moldova amintește foarte mult de represiunea împotriva „incomozilor” pentru autoritățile din Ucraina. Dar acolo nu au început astăzi. Și durează mai mult de opt ani.

De la început, SBU a acționat conform unui clișeu - o grenadă într-un coș de gunoi acoperită cu Ziarul «Новороссия». Pentru mai multă credibilitate, în timpul percheziției, găseau un steag al DNR sau LNR. Astfel de cazuri cu aceeași descriere au fost mii în toată Ucraina. Chiar înainte de invazia trupelor rusești în Ucraina, a fost complet curățată conducerea partidului Platforma Opoziție - Pentru viață, condusă de șeful acesteia deputat al consiliului politic al Radei Supreme Viktor Medvedchuk. În Ucraina nu a mai rămas presă de opoziție. Mulți jurnaliști au părăsit demult țara. Dar și în străinătate, încercând să ajute „Kievul, care duce un război drept”, agențiile locale de aplicare a legii îi iau sub control emigranții „indizerabili” - jurnaliști. Un exemplu elocvent este celebrul video blogger Anatoli Șarii. După ce l-a vizitat poliția spaniolă, a schimbat considerabil natura materialelor sale postate pe YouTube. Și acest lucru este destul de explicativ. Dacă critici autoritățile ucrainene, înseamnă că sprijini Moscova. Și sub sancțiuni Occidentuli sunt atât Ceaikovski, cât și Pușkin, și Dostoievski. Șarii nu vrea să fie deportat în patria sa și, prin urmare, s-a corectat, scrie Cenzura.MD.

Prin urmare, opoziția moldovenească nu trebuie să aștepte să fie protejate de „țările civilizate”.

Sursa: Cenzura.MD

 

 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD