„Eu nu cred că este o idee inspirată decizia de a scoate gardul din jurul Președinției. Acest gard nu era necesar, dar deja s-au cheltuit bani și nu puțini. Ce are cetățeanul de câștigat că acest gard va fi scos? Iarăși cheltuieli!” Declarația aparține deputatei Platformei DA, Maria Ciobanu.

Maria Ciobanu și-a început mesajul cu mai multe segmente din istorie, de pe vremea URSS.

Eu am obosit să o tot luăm de la început... Atunci când ne-am rupt de URSS, s-au desființat colhozurile fără un plan, fără o strategie la nivel de stat. I s-a dat pământ cetățeanului, cu titlu provizoriu, și a fost îndemnat să-și prelucreze pământul cu sapa de lemn, deoarece tractoarele au fost luate cu hapca de către foștii președinți, brigadieri, într-un cuvânt, de către “nacialnicii” satelor și raioanelor noastre. Oamenii au devenit peste noapte tare evlavioși. Au uitat cum unii săteni au dat jos într-o noapte crucile de pe biserici și mănăstiri. Cum au fost prigoniți preoții adevărați, călugării și călugărițele. Cum eram nevoiți noi, copiii, să colindăm pe furiș, să nu umblăm pe la casele sătenilor la Paște, spunându-le HRISTOS A ÎNVIAT, ci să cântăm pe la festivaluri “Широка страна моя родная”...”

Conform deputatei, promisiunile Maiei Sandu precum va scoate gardul din jurul Președinției au făcut-o să-și amintească de aceste momente triste de pe vremea URSS și post-sovietice.

De ce mi-am amintit de toate aceste pagini triste din zbuciumata noastră istorie? Eu nu cred că este o idee inspirată decizia de a scoate gardul din jurul Președinției. Acest gard nu era necesar, dar deja s-au cheltuit bani și nu puțini.

Totodată, deputata se întreabă ce are de câștigat societatea în urma scoaterii gardului din jurul președinției și consideră că cea mai bună soluție ar fi conservarea acestei clădiri, concomitent cu reședința prezidențială de la Condrița.

Ce are cetățeanul de câștigat că acest gard va fi scos? Iarăși cheltuieli! De ce nu ar fi “conservată” această clădire, pentru întreținerea căreia se cheltuie anual sume exorbitante de bani, iar reședința Președinției ar rămâne acea situată pe str. Nicolae Iorga? Fostul președinte Nicolae Timofti a folosit-o doar pe aceasta... Reședința de la Condrița la fel trebuie “conservată” pentru ani mai buni. Știu că îmi vor reproșa unii, care sunt obișnuiți să facă icoane din anumiți lideri, că am îndrăznit să nu fiu de acord cu decizia de a scoate gardul din jurul Președinției, dar eu am spus și voi spune mereu ceea ce cred, nu ceea ce vor unii să audă...

Paranteze.com amintește că Maia Sandu a promis în campania electorală că va scoate gardul instalat în jurul clădirii Președinției la scurt timp după ce va fi învestită în funcție. În replică, Igor Dodon spune că „pentru a distruge, nu trebuie multă minte”.

Vezi și: Când va fi scos gardul din jurul clădirii Președinției: Răspunsul Maiei Sandu

Dionisie Rusu