Bloggerul Eugen Luchianiuc, recent a plasat un articol în care explică de ce reprezentantul UE prin declarațiile sale își depășește atribuțiile funcției și rolului său în Republica Moldova.

Hai să începem cu câteva adevăruri:

1. Reforma Justiției în Republica Moldova a eșuat iar banii, inclusiv ale europenilor, au fost spălați foarte lejer, inclusiv pe personaje din societatea civilă cum este fostul pretendent la funcția de Procuror General, Vlad Gribincea.

2. Republica Moldova are câteva dosare de rezonanță mai mare decât cea națională, regională aș spune chiar. Și aici nu este doar Dosarul Șor dar și dosarele lui Plahotniuc, Filat și, cel mai important pentru mine, dosarul 7 aprilie care în ultimii ani a fost complet uitat.

3. Republica Moldova este independentă doar în vise.

Și acum mai la temă:

Ieri cei din Partidul Șor, în frunte cu Marina Tauber care la moment este lidera de facto a partidului, au protestat la Reprezentanța Uniunii Europene în Republica Moldova. Au protestat după ce Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, a declarat că trebuie rapidizat procesul lui Șor iar cel din urmă – condamnat. O declarație care este normală pentru oricine dar nu pentru un ambasador. Asta o poate spune Maia Sandu, Vitalia Pavlicenco sau orice cetățean de rând dar nu el, cel care reprezintă Uniunea Europeană, cea în care două treimi din moldoveni vor să se integreze – o uniune corectă și în care diplomații știu legile diplomației.

Ce a făcut Michalko ieri când a fo invitat să i se ofere nota de protest? Corect, ca un … moldovean adevărat, a trimis paznicul de frica Marinei Tauber.

Și aici e perfect acest colaj, cred eu:

A, și da, ca să fie fix ca în cele mai bune exemple de frică moldovenească, Michalko bagă pe facebook, fără comentariu fără nimic, două linkuri de la BNM și Kroll.

Trebuia să mai bage și asta dacă tot a pus linkurile:

Ce vreau de fapt să vă spun:

1. Dl Michalko mai bine ar face PR Uniunii Europene în loc să facă politică.

2. Dl Michalko ar fi bine să explice istoria cu SMS-ul pe care i l-a trimis cândva Prim-ministrului Republicii Moldova în care cerea anularea deciziei judecății care l-a scos din funcția de primar pe Andrei Năstase.

3. Dl Michalko ar fi bine să plece și să nu „pozorască” Uniunea Europeană.

Blin, am ajuns să am aceeași părere cu Marina Tauber, dar chiar e tare straniu acest diplomat slovac.

Autor: Eugen Luchianiuc