Nu am să șochez pe nimeni când am să reamintesc de situația lui Igor Nicolaevici Dodon din primăvara anului 2019. Lacheu al Moscovei, dar preluat de la Plahotniuc care l-a construit după 2010 pentru a orbita în jurul său.

Pe atunci, Președinte al Republicii Moldova, dar și șeful neoficial al socialiștilor, Igor Dodon a fost pus în fața unei grea alegeri pentru că Plahotniuc tocmai își rupsese relațiile cu Federația Rusă. Moscova insista atunci ca Dodon să le facă jocul pentru a-l "pedepsi" pe Plahotniuc, iar contraoferta venea chiar de la ultimul, pe atunci Președintele PD-ului.

Vă mai amintiți video-urile publicate de Reniță?! Discuțiile din cabinetul lui Plahotniuc și fața, gesturile și timbrul rușinos al lui Dodon care-i spunea câți bani lunar îi dă Moscova, iar Vlad Plahotniuc își făcea notițe?! Acolo nu era nimic altceva decât un posibil refuz al lui Dodon față de cerințele Moscovei, iar sumele ce i le comunica lui Plahotniuc însemna o eventuală revenire a lui Dodon sub întreținerea lui Plahotniuc ceea ce ar fi dus posibil și la scoaterea definitivă a Moldovei de sub influența rusească.

N-a fost să fie, pentru că Dodon este un laș, iar alianța sa cu Maia Sandu, deși nu și-o dorea, i-a fost impusă prin șantaj de ruși contrar voinței lui. Moscova a simțit că pierde influența în Moldova dacă-l mai lasă în politică pe Plahotniuc și a bătut palma cu vestul, care le garanta că o vor convinge pe Maia Sandu să meargă la o astfel de alianță, chiar dacă, politic vorbind, PSRM-ului atunci i-ar fi convenit mai mult o alianță cu PD decât cu PAS, Kremlinul avea alte priorități.

Da, îi era frică lui Dodon și de Plahotniuc,  nici acesta nu este un secret, în timp ce a dormit în ambasada rusă, dar mai tare se temea de Kremlin, ei și-au arătat ce pot nu doar o singură dată, iar cel mai recent și sonor "incident" este cazul lui Navalinîi.

După 2 ani, de la alianța cu PAS, PSRM face din nou o alianță bizară, un bloc comun cu PCRM-ul lui Voronin, iar sforile din nou par a fi trase de la Moscova.

Mai întâi de toate, Voronin și Dodon în ultimii ani și-au aruncat public reciproc acuzații batjocoritoare uneori chiar sub limita decenței. Aici putem pune și raiting-ul limitat al PCRM-ului care nu-i deloc impunător din moment ce Dodon ar avea coloană vertebrală și respect de sine. Dar lașitatea față de ceea ce-i dictează Moscova și-a intrat din nou în rol, iar Putin nu dă doi bani pe retrăirile personale ale lui Dodon care astăzi a fost umilit în ultimul hal semnând cu Voronin o fițuică care nu-l face decât să "tacă și să înghită" toate calificativele ce i le-a atribuit liderul PCRM în ultimii ani.

Carolin Minciuc