Președinția a anunțat că Igor Dodon îşi va prezenta mâine raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după ce pe 13 noiembrie 2016, la cel de-al doilea tur a scrutinului prezidențial, aproximativ 52% dintre cetățenii Republicii Moldova i-au acordat votul lor lui Igor Dodon, în timp ce Maia Sandu a primit aproximativ 48%.

Deoarece activitatea președintelui Dodon nu este văzută cu ochi buni la nivel local, pentru promisiuni deșarte, dar și la nivel internațional, pentru politica pro-rusă și anti-europeană, am identificat mai multe incoerențe și date, care, cel mai probabil, nu vor fi menționate în raportul președintelui.

1. În cadrul campaniei electorale din 2016, candidatul de atunci, Igor Dodon, promitea că „În Consiliul Suprem de Securitate vor fi patrioți. Voi aduce în Consiliul Suprem de Securitate profesioniști și stataliști convinși. Majoritatea ședințelor Consiliului Suprem de Securitate vor avea caracter public, cu participarea mass-media.”

  • În realitate, Consiliul Suprem de Securitate este controlat în totalitate de către Igor Dodon,  majoritatea ședințelor se desfășoară cu ușile închise, mass-media este invitată doar după ședință pentru declarații pe temele selectate de către Dodon, iar datorită acestui control, președintele își permite să se implice direct în justiție.
  • Contrar Constituției, Dodon a atribuit Consiliului Suprem de Securitate atribuții abuzive și care depășesc cadrul legal, plasând CSS deasupra tuturor instituțiilor statului, deși el este un organ consultativ. Aceste acțiuni au fost făcute pentru a subjuga ilegal puterea în stat.

2. „Garanții internaționale pentru neutralitate. Pentru Pace! Constituția prevede că Moldova este un stat neutru. Cu toate acestea, se aud tot mai multe voci care solicită aderarea la blocul militar NATO. Se întreprind provocări la nivel de stat cu participarea tehnicii militare. Eu pledez pentru pace. Voi obține garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei. Soldații NATO nu vor mărșălui pe străzile noastre.”

  • Soldații NATO nu mărșăluiesc pe străzile noastre, însă trupele rusești staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fapt ce nu se integrează în termenul de „neutralitate” sau „independență”. Igor Dodon nu a întreprins acțiuni de ameliorare și soluționare a conflictului ci, din contra, a sfidat toate eforturile Republicii Moldova în acest sens, în special întâmpinând și recunoscând „liderul” separatiștilor din stânga Nistrului în mod oficial (adresare drept „Domnule Președinte”, nenumăratele întrevederi fără rezultate pentru cetățenii RM, etc.).

3. Învățământul – prioritate de stat! „Voi iniția Programul Național de Dezvoltare a Învățământului în Moldova. Sunt de părere că cel care absolvește școala trebuie să aibă posibilitatea de a alege între examenul de bacalaureat și examenul de absolvire a școlii. Programul va prevedea o trecere treptată la învățământul de stat complet gratuit. Susțin ideea că profesorii trebuie să obțină statut de funcționari publici, cu toate garanțiile sociale incluse.”

  • Lipsa oricăror inițiative de modernizare a Codului Educației în sensul celor promise în 2016, deși controlează majoritatea deputaților, precum și Guvernul mai mult de 6 luni. Lipsa intervenției cu acțiuni concrete de menținere a stabilității în sistemul educațional în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa de argumentare și alocare de resurse umane și financiare pentru elaborare a Codului Educației și Programului Național de Dezvoltare a Învățământului în Moldova. Igor Dodon n-are nevoie de oameni învățați, ci de alegător ușor manipulat.

4. „Sat confortabil. Voi iniția Programul Național „Sat confortabil”, care să prevadă existența obligatorie în fiecare localitate a țării a cel puțin grădinițe de copii, școli primare, punct medical, farmacie. Treptat, vom reabilita drumurile și alte obiecte de infrastructură.”

  • Lipsa informației publice despre Programul Național „Sat confortabil”. Lipsa informației publice despre statutul programului, echipa implicată, punctele de reper, practici internaționale, priorități, termenul programului, resurse necesare, rezultate, etc. Lipsa informației cu privire la sursele de finanțare potențiale identificate/atrase/alocate, în special la capitolul infrastructură. Altfel spus, promisiune electorală.

5. „Economie dezvoltată și dreptate socială. Echipa mea are elaborat programul național „Economie dezvoltată și dreptate socială”. Programul nostru prevede dezvoltarea industriei, a sferei serviciilor, susținerea producătorilor moldoveni, în primul rând a celor din agricultură și din sfera tehnologiilor avansate. Aceasta va permite crearea locurilor de muncă, o creștere semnificativă a pensiilor și a salariilor, a indemnizațiilor sociale.”

  • Agricultorii moldoveni protestează de câteva săptămâni prin toate colțurile țării, solicitând sprijin din partea guvernării, care, depune eforturi enorme pentru a oferi un al doilea mandat lui Igor Dodon. 
  • Agricultorii înaintează Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii următoarele revendicări:

*Resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar, și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent instituind o procedură simplă prezentînd doar actele enunțate mai sus.
*Solicităm insistent instituirea stării excepționle(urgență) pentru sectorul agrar în zona de centru si sud a republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forta majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizorii de inputuri agricole ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.
*Solicităm implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de returnare sau cesionare a TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu.
*Scutirea de la plata impozitelor salariale si funciar a agricultorilor afectati de aceste calamitati pentru anul 2020, si vacanță fiscală pentru primele 6 luni a anului 2021.
*Cerem convocarea sedinței extraordinare a Parlamentului pentru a adopta deciziile de implementare a revendicărilor noastre, in caz contrar ne asumăm dreptul sa continuăm protestele pe o perioadă nelimitată.

Până în prezent, nici o revendicare nu a fost îndeplinită fără modificări din partea guvernului controlat de Igor Dodon.

Totodată, agricultorii UNANIM își exprimă dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, din considerentul că, acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sector agricol (de exemplu orz de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați) plus, sumele notate ca ajutor la ha sunt mizere. Agricultorii cer un nou proiect, solicitare ce nu este auzită.

6. „Calitate în sănătate și servicii medicale accesibile. Prețul poliței medicale trebuie să fie redus și să fie prevăzută posibilitatea de achitare eșalonată a acesteia, iar lista de servicii oferite în baza poliței trebuie să fie mai mare. Voi prezenta o inițiativă privind examenul medical anual obligatoriu pentru toți cetățenii țării din mijloace publice, compensarea erorilor comise de medici și personalul medical, asigurarea gratuită cu medicamente și servicii stomatologice pentru categoriile defavorizate ale populației, în primul rând a pensionarilor, invalizilor și copiilor minori. Pentru medici urmează să fie prevăzut statutul de funcționari publici.”

  • Calitate în sănătate nu există. Medicii nu sunt asigurați nici măcar cu strictul necesar, mai ales în ultima perioadă, când întreg globul luptă cu un virus nemilos. Spitalele sunt distruse, iar reparație în instituțiile de sănătate se face mai mult din banii oferiți de România și UE. Mai mult ca atât, în perioada pandemiei COVID19, guvernarea lui Igor Dodon a obligat toți cetățenii care intră pe teritoriul țării să achite polița medicală de asigurare, indiferent de faptul dacă cetățenii în cauză locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova sau nu, precum și indiferent de veniturile și statutul social al acestora.

7. „Protecție socială pentru fiecare. Pensiile trebuie majorate de 2 ori pe an, iar cuantumul acestora trebuie să depășească substanțial minimul de trai. Voi propune limitarea adaosului comercial la produsele de primă necesitate. Voi iniția programul național de susținere a familiilor tinere – „capitalul matern.”

  • Inițiativa vis-a-vis de produsele de primă necesitate pentru a sprijini păturile social vulnerabile lipsește. Lipsă inițiativă vis-a-vis de programul național de susținere a familiilor tinere, ci, dimpotrivă, lichidarea programului similar lansat de oponentul politic. Inducerea în eroare a pensionarilor privind majorarea pensiei: a fost adoptată o lege pentru indexarea pensiei de 2 ori pe an, ceea ce presupune ajustarea acesteia la inflație (devalorizarea leului), altfel spus, nu aduce mai mulți bani pensionarilor.

8. „Verificarea completă a averilor judecătorilor, procurorilor și altor funcționari. La ora actuală, reprezentanții corpului judecătoresc primesc salarii de zeci de mii de lei, cerând și beneficiind de pensii și indemnizații la fel de mari, în timp ce pensia unui cetățean obișnuit nu atinge minimul de existență. Suntem în fruntea clasamentului mondial în ceea ce privește nivelul de corupție. Mii de destine au fost marcate din cauza exproprierilor ilegale și luării de mită. Combaterea corupției va deveni o prioritate. Voi desemna pentru funcția de procuror general un adevărat profesionist, neimplicat în acte de corupție, care va reuși să-i tragă la răspundere pe toți cei vinovați. Voi iniția verificarea completă a funcționarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii și a familiilor acestora privind originea mijloacelor și activelor deținute. Toți vinovații vor fi sancționați, iar averilor lor vor fi confiscate.”

  • Lipsă informație privind acțiunile întreprinse în ceea ce ține de ajustarea nivelului de salarizare a reprezentanților corpului judecătoresc, în favoarea majorării beneficiilor pentru familiile social vulnerabile și pensionari. Mai mult ca atât, în timpul mandatului lui Igor Dodon, salariile judecătorilor, procurorilor și celorlalți reprezentanți ai statului s-au mărit cu mii de lei. Tot Igor Dodon a numit în funcții judecători cu o reputație foarte dubioasă, implicați în scandaluri de corupție și a stopat promovarea judecătorilor cu o reputație ireproșabilă (ex. cazul judecătorului Viorica PUICA). Lipsă informație privind mecanismul și rezultatele verificării (eventual penalizării) funcționarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii și a familiilor acestora privind originea mijloacelor și activelor. Scopul acestor acțiuni sau inacțiuni ale președintelui au fost de a subjuga justiția, care în prezent este controlată în totalitate de Dodon.

9. „Migranții muncitori, aflați la muncă peste hotare – parte a preocupărilor noastre. Voi semna cu țările Uniunii Europene un Acord bilateral privind garanțiile sociale pentru compatrioții noștri, aflați la muncă în aceste țări. În primul rând, acest lucru ține de asigurarea cu pensii.”

  • Pe parcursul a 3,5 ani de mandat, Igor Dodon nu a avut nici o vizită oficială în România, cel mai important partener a Republicii Moldova. Preocupările au fost cu totul altele, iar numărul cetățenilor plecați a crescut considerabil în ultimii ani. Mai mult, pe timpul pandemiei COVID-19, mii de moldoveni au rămas fără locuri de muncă, fapt care i-a constrâns să revină în Moldova pentru o perioadă nedeterminată, însă, aceștia erau nevoiți să stea cu săptămânele la hotare, din motiv că guvernarea de la Chișinău impunea achiziționarea polițelor de asigurare sau pur și simplu nu comunica cu statele vecine pentru a organiza coridoare verzi.
  • Pentru a opri migrația, Dodon a promis crearea noilor locuri de muncă, majorarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor. Totuși, datele oficiale arată că cel mai mare val de emigrare a fost înregistrat începând cu 2017, an în care Dodon își exercita deja funcția de președinte. Datele oferite de Biroul Național de Statistică arată astfel:

10. „Lipsa pârghiilor necesare pentru a face „ordine în țară”. Referendum pentru modificarea Constituției Republicii Moldova în acest sens (mai exact, extinderea atribuțiilor privind dizolvarea Parlamentului)”

  • Din octombrie 2019, Igor Dodon controlează atât Guvernul Republicii Moldova, cât și majoritatea deputaților din Parlament. Astfel, având toate pârghiile posibile din toamna 2019 până în prezent, Igor Dodon nu a întreprins nici o acțiune clară și eficientă de a reforma în folosul cetățenilor sistemul de stat. Mai mult ca atât, acțiunile întreprinse de către majoritatea controlată de acesta sunt preponderent neconstituționale și ilegale, menite să distrugă institutul democrației din Republica Moldova, prin subjugarea tuturor puterilor din stat. În același context, Igor Dodon își promovează oamenii loiali intereselor sale în sistemul judecătoresc și în sistemul executiv, promovând corupția și incompetența.

11. „Avem nevoie de parteneriat strategic cu Federația Rusă

  • În primul punct din programul său electoral, Dodon promitea că va restabili parteneriatul strategic cu Rusia și că are drept scop deschiderea completă a pieței rusești pentru produsele moldovenești. Iată și spotul video ca dovadă. După patru ani, realitatea este cu totul alta decât cea promisă de Dodon. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ultimii cinci ani, exportul de mărfuri moldovenești către Federația Rusă a înregistrat o scădere semnificativă și nu a depășit pragul de 255 de mii de dolari anual. Pe de altă parte, tot în ultimii cinci ani, România a devenit principala piață de desfacere pentru Republica Moldova. Aici s-a înregistrat o creștere a exportului de mărfuri, atingând pragul de aproximativ 800 de mii de dolari anual.

12. Înainte de a fi ales șef al statului, Igor Dodon a jurat că nu va permite Serviciului Protecţie şi Pază de Stat să folosească girofarurile sau să blocheze traseele atunci când se va deplasa cu maşina la serviciu sau prin țară.

  • Promisiune pentru naivi. Igor Dodon nu doar că nu a renunțat la girofare, ci încă mai provoacă accidente rutiere din motiv că cortegiul său se deplasează cu viteză excesivă și în majoritatea cazurilor se regăsesc pe contrasens. 
  • Odată cu vizita lui Dodon într-o localitate, traficul este total paralizat.

13. Adesea subliniază frumusețea Republicii Moldova, însă preferă să plece în vacanță peste hotare.

  • În ultimii 3,5 ani, pe perioada mandatului, Igor Dodon a avut parte de zeci de vacanțe, deloc ieftine, și, în majoritatea cazurilor, în zone VIP peste hotarele țării. În ultimele săptămâni, acesta a anunțat despre faptul că soția și copiii săi se află în vacanță în Turcia, iar el se află la o bază de odihnă din apropierea Moscovei. Conform specialiștilor din turism, vacanțele familiei prezidențiale ajung să coste zeci de mii de euro fiecare.

14. Igor Dodon ne costă zilnic, minim 100 000 lei.

  • Dacă în 2016, bugetul instituției prezidențiale era de 17 milioane de lei anual, atunci în 2020, majoritatea parlamentară controlată de Dodon a decis că președintele merită 35 de milioane de lei anual.

15. Pe perioada mandatului, Igor Dodon a avut zeci sau chiar sute de vizite la Moscova, iar în România și Ucraina - zero.

  • Numărul real de vizite a președintelui Dodon la Moscova nu poate fi numit, deoarece, conform situațiilor precedente, președinția nu mereu informează despre plecările sale în Federația Rusă. Un exemplu recent este plecarea lui Dodon de la începutul lunii august, care a fost făcută publică abia după ce în presă au apărut zvonuri precum Dodon s-ar afla la Moscova. Tot atunci, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că nu are planificată o întrevedere cu Igor Dodon, care a ajuns la Moscova pe 4 august.
  • Mai mult, presa de la Moscova adesea a făcut haz de vizitele președintelui Igor Dodon la Moscova. Un caz mai cunoscut a fost atunci când șeful statului a intrat în vizorul postului de televiziune NTV, care pe teritoriul Republicii Moldova este retransmis de o companie afiliată socialiștilor. Astfel, Igor Dodon a fost comparat cu un „turist” la Kremlin și cu o persoană care nu prea contează. Regizorul Tigran Keosaian, prezentatorul unei emisiuni de politică externă, și-a permis mai multe remarci umilitoare la adresa președintelui Igor Dodon, după întrevederea cu Vladimir Putin. „Putin a intrat în sală şi tuturor le-a fost clar cine este țarul şi cine e dodonul”, a spus Keosaian.

Vezi și: (DOC) Ultimii patru consilieri raionali PDM din Nisporeni anunță că PĂRĂSESC fracțiunea

Dionisie Rusu