„Prin definiție nu pot și nu voi fi niciodată rusofob. Dar adevărul istoric trebuie spus franc. În 1992 nu a fost un război civil, ci o intervenție militară a Federației Ruse împotriva unui stat tânăr, care nici nu avea armată - Republica Moldova.” Declarația aparține Vicepreședintelui Parlamentului, liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.

„Prin definiție nu pot și nu voi fi niciodată rusofob. Dar adevărul istoric trebuie spus franc. În 1992 nu a fost un război civil, ci o intervenție militară a Federației Ruse împotriva unui stat tânăr, care nici nu avea armată - Republica Moldova. Poliția ca structură unitară abia se forma. Independența a fost apărată preponderent de actualii veteranii.

Veteranii au trecut prin multe. Au fost trădări și din Chișinău. Cotropitorii s-au transformat în pacificatori. A urmat umilința din partea autorităților statale în timp ce oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului împărțeau miliardele provenite din contrabandă și spălări de bani. Ajutorul material oferit veteranilor noștri, chiar și după ultima majorare, este de cinci ori mai mic decât pentru mercenarii din Transnistria.

Statul are datorii față de cei, care au pus și apărat în 1992 un zid de protecție pentru țara noastră. Mulți cu prețul vieții sau a sănătății. Noi am făcut căte ceva pentru ei din zona de opoziție, dar este insuficient. Însă, dincolo de probleme materiale care sunt foarte importante, veteranii ne roagă ca la nivel oficial să spunem ADEVĂRUl despre istoria războiului. Acest lucru nu costă bani!”, a scris Slusari pe facebook.

Dionisie Rusu