Dacă ar avea loc un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, peste 56% din respondenții unui sondaj ar vota pentru, iar 25% ar vota contra, alții se declară indeciși sau spun că nu ar participa. 35% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, în timp ce 47,5% ar vota contra. Între UE și Uniunea Eurasiatică, 54% ar alege UE și 25% ar alege Uniunea Eurasiatică – arată un sondaj de opinie realizat de către CBS Research, la comanda WatchDog.MD.

Cele mai mari valori ale susținătorilor integrării europene se înregistrau perioada guvernării Partidului Comuniștilor. A urmat perioada 2010-2019, când indicatorul dat se afla în fază scăzută. Nemijlocit în 2013-2017 a oscilat în limitele 40-50% - ponderea aderenților. „Apoi a venit o fază de revigorare, care a început mai vizibil cu anul 2020 și până în prezent. Iată în această perioadă procentul celor care susțin aderarea a oscilat în limitele 50-60%, iar acest sondaj în particular fixează 56,5%”, a declarat sociologul Vasile Cantarji, de la CBS Research, într-o conferință de presă la IPN.

Președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a menționat că respondenții au fost întrebați dacă au auzit despre inițiativa de desfășurarea a referendumului privind introducerea aderării la Uniunea Europeană în Constituție. Astfel, 79,4% au spus că au auzit, 19,6% au spus că nu au auzit, iar 0,9% nu știu sau nu răspund. „19,6% este din punctul meu de vedere o cifră încă foarte înaltă. Când aproape 20% din populație nu știe că se pregătește un referendum nu este bine”, a mai spus Valeriu Pașa.

Sondajul mai arată că aproape 23% dintre respondenți dețin cetățenia României. Autorii cercetării precizează că o proiecție care va putea fi probabil verificată în baza datelor recensământului. Dintre aceștia puțin peste jumătate au declarat că vor vota la cele trei scrutine din România – europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. În cadrul alegerilor prezidențiale, marea majoritate sunt indeciși (44%) sau spun că nu vor vota (23%) când sunt rugați să aleagă dintr-o listă de candidați. Dintre cei care au ales totuși o opțiune, lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova este secretarul adjunct NATO Mircea Geoană – 52%, urmat la mare distanță de premierul României Marcel Ciolacu – 17% și senatoarea Diana Șoșoacă (15%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 6-13 aprilie, pe un eșantion de 1008 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Marja de eroare a sondajului este de ±3%.

Cercetarea a fost organizată în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD cu suportul Open Society Fundation.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu