Republica Moldova intră într-o perioadă când vor exista mai mulți furnizori de gaz și prețuri diferite pentru consumatori. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova nu mai depinde de gazul oferit de Gazprom, iar piața liberă oferă cetățenilor prețuri mai mici la gaz. Ministrul Energiei spune că pentru luna mai Energocom a reușit să procure gaz de pe piața internațională la un preț mai mic decât prețul oferit de concernul rus, notează IPN.

Ministrul Victor Parlicov spune că perioada când în Republica Moldova exista un singur furnizor de gaz a apus, iar odată cu apariția pe piață a mai multor furnizori prețurile vor deveni competitive, iar consumatorii vor beneficia de cel mai bun tarif.

„Noi trecem într-o nouă epocă. Noi venim din epoca în care exista un singur furnizor, un singur preț. Noi trecem la etapa când vor fi mulți furnizori și multe prețuri diferite, mai puțini consumatori care au preț reglementat și mai mulți consumatori care au prețuri negociate pe piața liberă. Fiecare cum poate negocia. Acum avem o liberalizare de facto a pieței. Din 1 ianuarie nu mai există interdicții la eliberarea licențelor, se eliberează noi licențe, vin furnizorii mari, vin furnizori internaționali. Ceea ce vrem noi să demonstrăm este beneficiul pieței libere în comparație cu un preț fix”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit ministrului, Republica Moldova s-a eliberat de dependența de gaz rusesc, iar posibilitatea de a procura gaz de pe piața internațională le oferă consumatorilor prețuri mai mici decât cel oferit de Gazprom. Potrivit ministrului, mai multe luni consecutiv Energocom cumpără gaz de pe piața internațională la un preț mai mic decât prețul oferit de Rusia.

„Există un mit că cel mai ieftin gaz în Republica Moldova vine de la Gazprom. Licitația pentru luna mai a fost câștigată de Energocom cu un preț sub prețul Gazprom-ului. Nu cu mult, dar e un preț mai mic. În luna aprilie Energocom a reușit să procure gaz de pe piața internațională cu 20% sub prețul Gazprom-ului. Noi acum creăm premise ca să apară cât mai mulți furnizori și să meargă la consumatori. Doar că ei nu vor căuta consumatorii casnici, pentru că ei caută, în primul rând, consumatorii mari, industriali, cu care să aibă un singur contract de gestionat și fluxuri de zeci de milioane de lei. Pe când în cazul consumatorilor casnici, trebuie să ai mii de consumatori ca să ajungi la un anumit flux de bani. Dar noi vrem să demonstrăm că o piață liberalizată, o piață unde vor participa mai mulți jucători, va da un preț mai bun decât prețul Gazprom”, a mai spus ministrul Energiei.

La 26 aprilie Moldovagaz a înaintat ANRE solicitarea de revizuire a tarifelor la gaz cu 9,3% mai puțin decât tariful în vigoare. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif la gaz de 13,39 lei pentru un metru cub.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu