Avocații Aureliu Colenco și Denis Calaida au făcut declarații cu privire la reținerea ilegală a reprezentanților Blocului “Victorie” și a altor pasageri ai cursei de la Moscova pe aeroportul din Chișinău și confiscarea surselor personale ale acestora, scrie Telegraph.

Avocații au menționat că, în cadrul briefingului de presă organizat de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Serviciului Vamal și Inspectoratului General al Poliției, au fost prezentate public înregistrări video legate de transportarea banilor de către cetățenii moldoveni, aceste acțiuni fiind calificate drept contrabandă și atribuite partidelor politice de opoziție.

“Informațiile au fost prezentate în așa fel încât să convingă publicul că partidele de opoziție au fost cele care au comis infracțiunea”, au subliniat avocații.

Nu există dovezi privind implicarea în infracțiuni a reprezentanților „Victorie”, cât și a altor cetățeni reținuți la aeroport. Cu toate acestea, mass-media publică informații contrare, ceea ce induce în eroare publicul.

“Astfel de acțiuni ar putea avea consecințe grave pentru toate părțile implicate, precum și pentru procesul penal în sine și, ulterior, pentru procesul judiciar, în cazul în care aceste cazuri vor ajunge în instanță”, au declarat avocații.

În opinia lui Aureliu Colenco și Denis Calaida, acest comportament al autorităților contravine garanțiilor prevăzute în legislația procesual penală din Republica Moldova și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

“Fiecare persoană avea dreptul să introducă în țară 10.000 de euro. Această sumă este stabilită și de Codul Vamal al Republicii Moldova și nu trebuie să fie declarată. De unde a luat fiecare persoană acești bani se va stabili în cadrul anchetei. În acest context, solicităm PCCOCS, Serviciului Vamal și Inspectoratului General al Poliției să informeze corect publicul și nu în favoarea partidului de guvernământ”, au subliniat avocații.

Curtea Europeană a atras atenția nu o singură dată asupra faptului că articolul 6 alineatul (2) din Convenție are drept scop prevenirea subminării unui proces penal echitabil prin declaraţii prejudiciabile făcute în strânsă legătură cu aceste proceduri. În plus, prezumția de nevinovăție interzice funcționarilor publici să facă declarații referitoare la o anchetă penală în curs, insuflând publicului convingerea că oamenii sunt vinovați și împiedicând evaluarea factorilor de către autoritatea judiciară competentă. De asemenea, a fost încălcat dreptul fundamental al persoanelor de a fi informate cu privire la motivele pentru care au fost efectuate perchezițiile, precum și dreptul constituțional la apărare. Toate persoanele la acel moment aveau dreptul la un avocat.

“Noi știm foarte bine că ceea ce s-a întâmplat pe aeroportul Chișinău în seara zilei de 22 aprilie 2024 s-a întâmplat fără să existe hotărâri judecătorești, mandate, nu au fost emise ordine de judecată pentru aceste percheziții. Acum organele de urmărire penală vor parcurge instanțele pentru a legaliza aceste percheziții, confiscarea banilor și a telefoanelor”, sunt convinși avocații.

Aceștia au adăugat că a fost încălcat și articolul 24 din Constituția Republicii Moldova: “Dreptul la viață, la integritatea fizică și psihică a acestor persoane”.

Reamintim că pasagerii cursei de la Moscova, printre care și reprezentanți ai blocului politic „Victorie”, au fost reținuți pe aeroportul din Chișinău. Timp de mai multe ore, nu li s-a permis să ia legătura cu rudele lor, nu li s-a permis să iasă afară și au fost ținuți fără mâncare și apă. Ei au fost supuși perchezițiilor și controalelor, unora dintre ei le-au fost confiscați banii și au fost amenințați. Nici măcar un singur avocat nu a fost prezent la aeroport în timpul acestor acțiuni ale autorităților.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD